22 oktober 2011 Dag voor de RadioAmateur in de Americahal in Apeldoorn

Op 22 oktober 2011 vindt de 51ste Dag voor de RadioAmateur plaats. De opzet is nagenoeg gelijk aan die van de afgelopen jaren. We hebben opnieuw ons best gedaan om een aantrekkelijk programma samen te stellen. Naast het officiële gedeelte zijn er diverse lezingen, de zelfbouwtentoonstelling en natuurlijk de AMRATO, de VERON Onderdelen Markt. Diverse commissies, werkgroepen en verenigingen zullen zich presenteren. Hieronder treft u een overzicht aan van wat er op 22 oktober allemaal te beleven zal zijn in de Americahal in Apeldoorn.

Openingstijden en kaartverkoop
De Dag voor de RadioAmateur begint om 9.30 uur en duurt tot 17.00 uur. De kaartverkoop begint echter al om 09.00 uur. Al eerder hebben wij bericht, dat we hebben besloten de entreeprijzen in 2011 met één Euro te verhogen. Wel handhaven we de regel van het afgelopen jaar om alle kinderen onder de 16 jaar gratis toegang te geven, in geval van twijfel moet men een identificatiebewijs kunnen laten zien. VERON leden betalen uitsluitend op vertoon van hun geldige VERON lidmaatschapskaart € 7,00. In alle andere gevallen bedraagt de entreeprijs € 8,00. Houders van de Gouden VERON Speld hebben gratis toegang, zorg er wel voor dat deze speld dan zichtbaar gedragen wordt. Bij de Americahal kunt u gratis parkeren

Programma

09.00 Aanvang kaartverkoop

09.30 Hal open

10.30-11.30 Midden- en Matenzaal, eerste etage:
• Officiële opening en toespraak door de Algemeen Voorzitter van de VERON, Remy Denker, PA3AGF.
• Bekendmaking van de Amateur van het Jaar 2010, door het Wetenschappelijk Radiofonds Veder.

11.45-12.45 Glazenzaal op de eerste etage:
Lezing: “Radio Anders” (jeugd en radio), door Geert Paulides, PA7ZEE.

12.00-13.00 Americazaal (vroeger zaal 1), op de eerste etage:
‘De Vonkenboerwedstrijd’ o.l.v. Joost Strijbos, PA0WRT.

13.15-14.15 Midden- en Matenzaal, eerste etage:
Lezing: “EME op 23 cm (zelfbouw) in je achtertuin”, door John Lambo, PA7JB.

13.15-14.15 Glazenzaal op de eerste etage:
Lezing: “Het SS Rotterdam, weer naar Rotterdam met amateurstation PI4HAL”, door Klaas Krijnen en Okko Ebens, PH2CV.

14.30-15.30 Glazenzaal op de eerste etage:
Lezing: “Het VHF-UHF-SHF radiospectrum, hoe wordt het spectrum boven 30 MHz gebruikt”, door Hans van Alphen, PA0EHG.

16.00-17.00 Midden en Matenzaal op de eerste etage:
Uitslag van de Vonkenboerwedstrijd.
De verloting.
De sluiting van de DvdRA 2011.

Doorlopend:
• AMRATO, commerciële aanbieders van Amateur apparatuur.
• VERON Radio Onderdelen Markt (VROM).
• Diverse VERON commissies presenteren zich.
• Diverse verenigingen presenteren zich.
• Zelfbouwtentoonstelling en demonstraties (boven op de overloop langs de zaal).
• Lotenverkoop van de VERON loterij. (programma onder voorbehoud)

Lezingen
Ook dit jaar zijn we er weer in geslaagd een aantal interessante lezingen te organiseren met aandacht voor diverse aspecten van de radiohobby:

Lezing: “Radio Anders”, door Geert Paulides, PA7ZEE.
Deze lezing gaat over een andere invulling van onze prachtige hobby, n.l. de jeugd informeren over Radio. Geert zal verslag doen over ruim 10 jaar activiteiten op scholen, van successen en de teleurstellingen. Er wordt geprobeerd “Know How” over te dragen en welke rol de jeugdcommissie (afdelingen en leden) daar in kan/kunnen spelen zodat ook zij zelf jeugdprojecten kunnen opzetten. Aan het einde van het verhaal wordt een film vertoond die recent op een basisschool in Amstelveen is opgenomen tijdens Radiolessen. Nederland heeft grote behoefte aan jongeren, die voor een opleiding in de exacte vakken kiezen. Wanneer kinderen de gelegenheid gegeven wordt om met techniek kennis te maken zal zijn / haar belangstelling al vroeg gewekt kunnen worden. Deze lezing mag u zeker niet missen

Lezing: “EME op 23 cm (zelfbouw) in je achtertuin”, door John Lambo, PA7JB.
John zal ons niet alleen vertellen wat er nodig is om een 23 cm station te maken maar ook wat er zoal komt kijken om zo’n station geschikt te maken voor EME. Dat wil zeggen hoge ontvangst gevoeligheid, hoge antenne gain en voldoende uitgangsvermogen, het zal allemaal aan de orde komen.

Lezing: “Het SS Rotterdam weer naar Rotterdam met amateurstation PI4HAL”, door Klaas Krijnen en Okko Ebens, PH2CV.
Het stoomschip Rotterdam ligt weer afgemeerd aan de kade van Rotterdam. Haar veel bewogen nautisch-culturele geschiedenis is het waard om vermeld te worden. De heer Klaas Krijnen zal dit deel voor zijn rekening nemen. Vanaf het moment dat het duidelijk was, dat het schip naar Rotterdam zou komen, heeft de afdeling Rotterdam zich sterk gemaakt om aan boord een zendamateurstation te vestigen. Okko Ebens, PH2CV zal toelichten hoe dat is gelukt en hoe de “Vereniging Radio Zendamateurs SS Rotterdam”, zich met haar leden inspant om gasten kennis te laten maken met onze hobby.

Lezing: “Het VHF-UHF-SHF radiospectrum, hoe wordt het spectrum boven 30 MHz gebruikt”, door Hans van Alphen, PA0EHG.
Wat gebeurt er allemaal boven 30 MHz en welke toepassingen komen we tegen. Een ontdekkingsreis door het frequentiespectrum van 30 MHz tot 30 GHz. Amateur en commerciële toepassingen worden besproken en toegelicht met audio samples en voorbeelden. Wat is het grote verschil tussen radio amateurs en commerciële toepassingen en waarmee onderscheiden radio amateurs zich. Wat is er nou zo leuk en bijzonder aan radio amateurisme op de VHF-UHF-SHF banden.

Informatie over VERON
Het Centraal Bureau van de VERON verzorgt de ledenadministratie en een belangrijk deel van de correspondentie van onze vereniging. Mocht u hierover vragen hebben, of wilt u zich opgeven als lid van de VERON, bezoek dan de stand van het Service bureau die dit jaar (zoals ook de afgelopen jaren) het Centraal Bureau zal waarnemen. Wie zich tijdens de Dag voor de RadioAmateur opgeeft als lid, betaalt pas met ingang van januari 2012. Zowel bij de stand van het Service bureau, als ook bij de VERON stand bent u altijd van harte welkom met ideeën, vragen of opmerkingen! Als niet meteen antwoord (kan) worden gegeven, zal de vraag of opmerking doorgespeeld worden naar de betreffende official!!

Vonkenboerwedstrijd
Zeker niet missen: de Vonkenboerwedstrijd georganiseerd door Joost Strijbos, PA0WRT. Vooral nu morse niet meer verplicht is voor het examen, is het extra uitdagend deze manier van communicatie te beoefenen. Kijk hoe het staat met het opnemen van morse. Van langzaam tot snel. Zoals elk jaar zorgt PA0WRT voor een morse verrassing. Er worden twee wedstrijden georganiseerd: hogere snelheid voor cracks, lagere snelheid voor de andere morseliefhebbers. U kunt zich maar voor één van de twee inschrijven. Aan het eind van deze wedstrijden wordt de bekende morsevaardigheidswedstrijd georganiseerd. Hieraan kunnen beginners en gevorderden deelnemen. Er worden teksten gegeven op snelheden van 15, 20, 25, 30 en 35 woorden per minuut. Indien teksten foutloos zijn genomen, ontvangt u later een morsevaardigheidscertificaat, de ideale gelegenheid om aan te tonen dat u nog morse kunt nemen. Inschrijven hoeft niet, gewoon komen en meedoen tijdens de Dag van de RadioAmateur. De Vonkenboerwedstrijd zal dit jaar weer worden gehouden in zaal 1 om 12.00 uur.

Loterij met groot aantal prijzen
Tijdens de Dag voor de RadioAmateur zal weer een aantal prachtige prijzen worden verloot. De grote prijzen zijn te bezichtigen in de vitrines van de VERON stand. Daarnaast zijn er nog diverse kleinere prijzen te winnen. In de Americahal zullen enkele verkooppunten voor loten te vinden zijn. De loten kosten € 1,00 per stuk, € 3,- per 4 stuks of 8 stuks voor €5,- . De trekking van de loterij zal dit jaar na de uitreiking van de prijzen voor de vonkenboer wedstrijd plaats vinden en aanvangen om 16.00 uur (zie agenda) in de Midden en Matenzaal.

AMRATO / VERON Onderdelen markt
Traditioneel zal naast de AMRATO voor nieuwe apparatuur, ook weer de VERON onderdelen markt aanwezig zijn voor gebruikte apparatuur en onderdelen.

Zelfbouw tentoonstelling
Zoals ieder jaar is de zelfbouw tentoonstelling natuurlijk de smaakmaker van de Dag voor de RadioAmateur. Wat de fantasie van de elektronica hobbyist niet allemaal kan bedenken. Praktische oplossingen voor lastige problemen. Altijd weer de moeite waard om deze presentatie te bekijken.

De VERON Fonds zelfbouw stimuleringsprijs
DvdRA Het VERON Fonds geeft dit jaar voor het eerst een prijs ter stimulering van zelfbouw op de DvdRA. Op de DvdRA is elk jaar een fantastische zelfbouwtentoonstelling, het VERON Fonds zal het leukste / origineelste project belonen met een prijs van € 150,00. Als criterium voor de prijs geldt de persoonlijke mening van de VF bestuursleden. Het VERON Fonds zal deze prijs de komende jaren op de DvdRA voortzetten en hoopt vele zelfbouw projecten te mogen beoordelen. Voorzitter VERON Fonds: Koert Wilmink (PA1KW).

Catering
Zowel in de foyer als op de eerste etage zal een horecabuffet te vinden zijn. In de foyer zijn uitsluitend dranken verkrijgbaar. Op de eerste etage zijn diverse hapjes en dranken verkrijgbaar.

Hoe kunt u de Americahal vinden?
Het exacte adres van de Americahal is: Laan van Erica 50, 7321 BX, Apeldoorn. De Americahal is eenvoudig te vinden: van de A50 neemt u bij Apeldoorn afslag 24. Richting Apeldoorn aanhouden. Na de rotonde waar u recht door gaat, slaat u links af de Laan van Erica in (hier staat de Americahal ook al met een bord aangegeven). Na ca. 100 m ziet u de hal aan de rechterzijde. Bij de Americahal kunt u gratis parkeren. Mocht u de weg naar de Americahal toch nog niet kunnen vinden dan kan het inpraatstation met de speciale call PA6DRA, u helpen. PA6DRA is vanaf 09.00 uur vanuit de Americahal in de lucht op 145.500 MHz. Ook zal er weer een QSL-kaart van dit station worden uitgegeven. Voor gebruikers van openbaar vervoer, schuin tegenover de Americahal ligt een klein spoorweg station, station Apeldoorn “de Maten”, gelegen aan de spoorlijn Amsterdam – Zutphen. Looptijd naar de Americahal is ca. 2-5 minuten.

Tot slot
De kans dat u op de AMRATO of de Onderdelenmarkt wat van uw gading vindt is natuurlijk groot. Zorgt u wel dat u voldoende geld bij u hebt want in de Americahal is er geen geldautomaat aanwezig. In het gehele gebouw is roken verboden, ik wil u vriendelijk verzoeken zich hieraan te houden. Ook dit jaar zal er weer een ontmoetingspunt voor de leden van de Old Timer Club (OTC), ingericht zijn in de entreehal. Het kan in de ochtend nogal druk zijn op de wegen naar de Americahal. Houdt u daar rekening mee als u niets van dit evenement wilt missen. U kunt de informatie ook vinden op www.veron.nl, click activiteiten, radiomarkten, DvdRA 2011. We hopen u allen weer te mogen begroeten op de Dag voor de RadioAmateur op zaterdag 22 oktober 2011 in de Americahal in Apeldoorn.