Afdelingsavond februari

Meetavond in februari:

Een leuke en boeiende avond was de clubavond van de afdeling Kanaalstreek in februari zeker te noemen. We hadden Jaap PA0T en Harry PE1OXP gevraagd om hun meetapparatuur mee te nemen om te kunnen meten en afregelen aan door leden meegebrachte knutsels of apparatuur. In de voorbereiding naar deze avond melde Eene  PA3CEG uit Norg zich ook spontaan om hier met zijn ruismeting een bijdrage te leveren om voorversterkers aan de tand te voelen. De achterzaal van Harry Schut werd omgetoverd tot één grote meetplaats. Diverse afdelingsleden hadden spullen meegenomen en al snel werd er druk gemeten, afgereld en werden schema’s kritisch doorgenomen.

 

Een afdelingslid, Tjerk PE1IOC, schreef er het volgende over op onze server.

Gisteravond bij Harry Schut een leerzame avond gehad.

Op de testbank bij PE1OXP lag gisteravond mijn hele familie Condor 3000 bestaande uit een 70 cm, een 2 meter en een 4 meter exemplaar.
Voor we ze niet kent; deze mobilofoons werden voor wat de UHF uitvoering betreft zo rond het jaar 2000 heel veel te koop aangeboden op de amateurmarkt omdat de PTT hun trunking netwerken aan het afbouwen waren en de 4 meter Condors ( in werkelijkheid is de juiste benaming van dit type Ascom SE 550) waren tot 2003 in gebruik bij de politie totdat die massaal op het digitale C 2000 ( Tetra) gebeuren overstapten.

Ombouwen voor amateurgebruik is simpel; andere EEPROM er inzetten, in mijn geval allemaal met PA4DEN software er op en klaar !
Wat je dan krijgt is een leuke transceiver voor in verhouding weinig euro aanschafprijs. Met de 26 toetsen op de voorkant kun je bovendien van alles en nog wat instellen, maar de vraag was : “hoe gevoelig zijn ze ?”
In vergelijking met mijn al meer dan 30 jaar oude TR 7600 mobieldoosje voor 2 meter van Kenwood doet de VHF Condor het op het gehoor slechter ( signaal wordt zwakker ontvangen maar de Condor bezit helaas geen S meter) , maar hoeveel slechter scoort dit produkt uit Zwitserland uit de fabriek van Pritzner dan wel ?

Bij alle 3 de exemplaren bleek de gevoeligheid zo rond de – 106 dB te liggen. Geen geweldige waarde, maar de ontvanger is ook eigenlijk ontworpen voor de professionele praktijk waarbij een bedrijf vaak een goede basisantenne ( rondstraler) op een goede hoogte had en de auto’s hier in een straal van ong. 20 km hier rondom reden. Door de ongevoeligheid heeft de ontvanger wel een geweldig grootsignaal gedrag; tot voor kort bestond het 70 cm Emslandrelais op 439.400 Mhz in Sögel/ Hümmling uit 2 Ascom apparaten; echter wel met een goede voorversterker in de mast…
Sinds januari dit jaar is alles hier omgebouwd ( ook 2 meter analoog op 145.787.5 Mhz) naar Motorola mobilofoons uit de GM serie.
Voor wie wat meer over deze ‘Umsetzer’ in Sögel aan de andere kant van de grens wil lezen ( alles eigenbouw !) 

Meten is dus weten “alle OM’s bedankt voor het meeslepen van hun meetzenders, scopes enz” Op een gegeven moment waren er zelfs 3 meetopstellingen tegelijk in bedrijf ! Voor mij een avond om in de toekomst zeker nog eens een keer te herhalen ! Tot een volgende keer.

Al met al weer een plezierige avond voor en vooral door onze actieve afdelingsleden!

Johan-PE9DX.