Afdelingsavond oktober

Afdelingsavond oktober 2011:

De 3e vrijdag van de maand betekend in Stadskanaal e.o. voor de zendamateur afdelingsavond. Zevenendertig leden stonden er op de presentie lijst, wederom een goed en druk bezochte avond voor een kleine afdeling als de onze! Op het programma stond een lezing door Koen PA0KVA over loopantennes. Traditioneel opent de vz. de vergadering, leest de sec. de ingekomen stukken voor en wordt er aan de zaal gevraagd of deze of gene nog iets voor de rondvraag heeft. Na een korte pauze, waarin Koen de attributen klaarzet voor zijn lezing, en Harry de kroegbaas nog ieder voorziet van een drankje, begon Koen aan het eerste gedeelte van zijn lezing.

Aan de hand vKoen PA0KVAan een power point presentatie werd uitgelegd hoe de loop technisch in elkaar steekt, wat nu een hoge Q bepaalt en wat het rendement uiteindelijk kan zijn. Aangekomen bij de berekening van een loop werd er op het white-board een wiskundige berekening getoond hoe dit precies in zijn werking gaat. Helder en duidelijk werd dit door Koen aan de zaal voorgeschoteld.Theorie van de loop antenne

 

Tijdens de pauze die hierop volgde schotelde onze kroegbaas ons ook iets voor…… zijn overheerlijke ballen gehakt uit eigen keuken!

Na de pauze ging Koen verder met een demonstratie hoe de ontvangst mogelijkheden van zijn loop zijn. Aan de hand van een Fifi-SDR radio kon een ieder zien wat de bandbreedte van deze antenne is en we hoorden zowaar ook de nodige signalen uit de speaker komen. In een storingsgevoelige omgeving met talloze tl-armaturen, storende elektronica etc bleek maar weer eens dat deze antenne daar wonderbaarlijk mee omgaat. Haast geen stoorsignaaltjes waar te nemen!

Na nogmaals een korte pauze te hebben ingelast werd de ontvanger gewisseld voor een zender en konden we middels een lampje het stroom- en spanningsverloop mooi volgen welke langs de loop loopt. Na deze demonstratie bedankte de vz. onze spreker hartelijk voor zijn mooie en goed geprepareerde lezing. De envelop met inhoud werd overhandigd en hiermee kwam er weer een eind aan het officiële gedeelte van deze avond.Zenden

Een vaste kern bleef nog even naborrelen waarna de laatste gasten tegen 23:30 uur Harry’s café verlieten en een koude nacht ingingen op weg naar huis en haard.

Johan-PE9DX.