2018-09-17 Lezing Arduino in de Shack

Kleine, betaalbare en krachtige computers en gespecialiseerde randapparatuur geschikt voor inbouw in apparaten staan op het punt het zendamateurisme ingrijpend te veranderen. Hiermee kunnen apparaten gebouwd worden die volledig nieuwe toepassingen in de shack mogelijk maken.  Willen we deze ontwikkeling kunnen blijven volgen, dan zijn we genoodzaakt nieuwe kennis en ervaring op te doen. Kennis van computer hardware en software technieken is daarbij onontbeerlijk.

Het “Arduino” platform biedt radioamateurs alle gelegenheid in het ontwerpen en bouwen van dergelijke apparatuur. De  inbouw microcomputer heeft als bijkomend voordeel de mogelijkheid een apparaat te bouwen dat allerlei voordelen biedt boven een vergelijkbare toepassing met technieken uitgevoerd in uitsluitend analoge electronica.

De lezing “Arduino in de Shack” is een inleiding in het gebruik van Arduino door de radioamateur en laat zien welke kennis en apparatuur nodig is om deze technieken te kunnen gebruiken.

De lezing begint met hoe en waar we Arduino systemen kunnen toepassen en vervolgt met een overzicht van de hardware en software ontwikkeltechnieken die daarvoor nodig zijn.

De lezing eindigt met een aantal voorbeelden van gebruik in de shack en een demonstratie van de ontwikkelomgeving.

Na het volgen van de lezing is de amateur in principe in staat  zich verder zelfstandig te bekwamen in het toepassen van kleine computers bij de bouw van apparatuur in de shack.

Harm Paas PA0HPG