CQ DX marathon – wie doet er mee?
Het doel van de DXCC is het werken van alle landen van de wereld. Met de DXCC ben je op een gegeven moment klaar of je hebt nagenoeg alles gewerkt wat er met jouw station te werken is. Enkele landen heb je niet maar daar is geen activiteit en het is wachten op de DXpedities en het binnenkomen van de QSL kaarten. Tja en wat nu. De oplossing heet de CQ DX marathon!
De CQ magazine DX marathon duurt een jaar en loopt van 1 januari 00:00 UTC tot 31 december 23:59 UTC. Ook nu werk je weer alle DXCC landen en zones die je altijd al graag werkte maar je begint op 1 januari met een schone lei. Als je er een keer een aantal dagen, een week of een aantal weken er niet bent… je hebt vaak nog de mogelijkheid om een niet gewerkt land of zone later in het jaar alsnog te werken. Je hoeft slechts 1 station uit ieder land of zone te werken. De band of mode maken niet uit en QSL kaarten zijn niet nodig. Je mag in alle modes meedoen, maar ook alleen in CW, SSB of digitale modes.
Dit is een marathon waar ieder aan mee kan doen, ook als je regelmatige verplichtingen hebt zoals QRL, je hebt weliswaar vele uren minder om de stations te werken maar de lengte van een jaar maakt veel goed.
De CQ DX-marathon kent twee klassen:
- Unlimited Class – nagenoeg alles mag, hoog vermogen, alle antennes
- Formula Class
- 10 watt en yagi antennes zijn toegestaan OF
- 100 watt en geen yagi antennes (dus alleen enkele verticalen en dipolen)
Voor beide klassen geldt alle modes en alle banden. Wat niet mag zijn actieve Qso’s via repeaters of bijvoorbeeld echolink.
De winnaar is diegene welke aan het einde van het jaar in beide klassen het hoogste aantal punten heeft behaald. Dit is de som van het aantal gewerkte zones en het aantal gewerkte DXCC + WAE landen. De officiële lijst staat gepubliceerd op de website van DX marathon. Hier staan ook de regels en de scores van de afgelopen jaren etc.
Hoe nu deze marathon aan te pakken.
Aangezien ik dit overweeg maar eens een aantal zaken opgeschreven welke van belang zijn.
- Ken de regels van de marathon. Print ze uit en lees ze goed door.
- Zorg dat ieder QSO met een geldig station is en geen piraat. Zie de lijst met bekende piraten op de website van DX-marathon!
- Het QSO dient echt helemaal in orde te zijn, calls, rapport. Niet van ‘Ik denk dat hij alles wel van mij heeft genomen’. Nee, tip top!
Operating tips
Hoe kom je aan al die landen en zones. Je draait natuurlijk over de band en maakt verbindingen. Je maakt gebruik van de grote contesten zoals de CQWW, de WAE voor de Europese landen en de lokale contesten om stations binnen te slepen. Je let op DXpedities en maakt gebruik van het DXcluster. Je bent actief, maakt je landen en zones gaandeweg het jaar.
Op een gegeven moment begint je lijst van te werken stations te slinken. Je hebt zo ongeveer alles wat er standaard te werken is in je log staan en je moet nog enkele tientallen die lastiger zijn maar wel te werken zijn.
Doe onderzoek naar de stations in de landen welke je nog moet. Werken ze CW of SSB of alleen digitaal. Welke momenten zijn ze QRV. Dit alles is te vinden in de DX clusters zoals DXsummit.fi. Ook de DX bulletins geven waardevolle informatie.
Het is niet erg als je een land niet kunt werken omdat het land niet QRV is. Je concurrentie kan dat dan ook niet. Heb je een richtantenne en ligt het station ver weg dan is er regelmatig de mogelijkheid dat je het station mogelijk via het lange path kunt werken. Het is zeker de moeite waard dat eens te proberen. Tijdens het draaien blijven luisteren, soms komt het signaal uit een heel onverwachte hoek.
Interessante links op het internet
- De officiële website van de DX-marathon
- http://www.dxmarathon.com
- Propagatie informatie
- http://dx.qsl.net/propagation
- Aangekondigde DX operaties
- http://www.ng3k.com/misc/adxo.html
- Heb je twijfels of een call correct is? Kijk in de DX-cluster maar ook op QRZ.com hoe vaak er door een ander naar is gezocht. Hoe vaker, hoe groter de kans dat het klopt.
- DX-clusters
- DX bulletins
- OPDX bulletin door Ted KB8NW. Wekelijks en gratis.
- 425 DX Newsletter door een aantal Italiaanse amateurs. Wekelijks en gratis.
- ARRL DX bulletin
- Daily DX van W3UR
- waarschijnlijk de bekendste en meest uitgebreide echter niet gratis..
- http://www.dailydx.com
Ondersteunende software
Up-to-date logboeksoftware is er in vele varianten. Mijn persoonlijke favoriet is DX labs van AA6YQ . Een geweldig logboek, DX-clusters, PSK, propagatie en meer programma met fantastische support van de auteur. Dit programma heeft directe ondersteuning voor de DX-marathon, je score wordt meteen getoond, spots gegeven welke je nog nodig hebt, etc. Ook kent het de mogelijkheid om je score in te vullen in de officiële spreadsheet van de CQ DX marathon. In het begin wel wat overweldigend maar als je er mee bezig gaat en de mogelijkheden ontdekt wil je niet meer zonder. En ook nog eens gratis software!
Om DX clusters te benaderen en spots te filteren zijn CC-cluster of RXcluster een goed alternatief. Ook beiden gratis software. Daarnaast zijn er natuurlijk vele andere goede logboekprogramma’s.
Hoe lastig is het allemaal vanuit Nederland
- Europa is vaak eenvoudig maar niet elk land is eenvoudig. Denk aan 4U1VIC, Mount Athos (SV2ASP) , C31 en T7.
- Dat geldt ook voor Afrika en het Midden Oosten. Een groot aantal landen zijn lastig omdat er weinig stations actief zijn. De afstand en propagatie naar dit gebied is vaak niet het probleem
- Noord Amerika gaat prima maar Zone 2 wordt lastiger
- Midden en Zuid Amerika en het Caraïbische gebied gaat ook vaak prima. Veel activiteit en ook regelmatig DXpedities en contesters die er actief zijn.
- Azië is vooral voor het oostelijke deel niet altijd eenvoudig. Niet alleen omdat er geen activiteit is (P5) of heel weinig (JD1 Minami Torishima en Ogasawara) maar ook omdat het relatief ver weg ligt.
- Het grootste probleem is Oceanië zoals KH0 t/m KH9 waarbij Nieuw Zeeland, Australië en Hawaï het eenvoudigste zijn. De andere eilanden hebben weinig of geen activiteit en liggen ook nog eens heel ver bij ons vandaan.
Wat is een goed resultaat?
In principe is alles goed zolang je voor jezelf maar het idee hebt dat je alles eruit hebt gehaald wat in je mogelijkheden lag. Een gezin en werk hoort daar gewoon bij en deze gaan wel voor. Ook qua station heeft ieder zijn eigen vaak beperkte mogelijkheden. Niet ieder heeft of kan gebruik maken van een eindtrap. Niet ieder heeft een yagi of zelfs de mogelijkheid van een mast. Niet ieder mag/kan 400 watt gebruiken. De meeste landen zijn te werken op 20 en 40 meter, je hebt dus niet veel antennes nodig voor een goed resultaat. De nummer 2 van 2008 had praktisch alle landen gewerkt op 20 en 40 meter en had minder dan 10 landen op de andere banden nodig. Je hoeft alleen een keuze te maken in welke klasse je meedoet, daar kunnen we allemaal in terecht.
Uiteraard heb ik wel een wens voor een nieuwe klasse specifiek op mijn situatie toegeschreven.. maar wie niet. Zo voel ik mij met 100 Watt en een lage 2 elementen yagi nou niet echt thuis in de Ultimate Class. Het is nu eenmaal niet anders..
Waarom meedoen?
Het grote voordeel is dat met deze marathon ieder gelijk begint. Iemand die nagenoeg klaar is met de DXCC heeft weer de mogelijk mee te doen aan een echte competitie en hoeft niet zitten wachten op die 1 of 2 nieuwe landen die misschien actief worden. Hoe ver je komt hangt af van je mogelijkheden en inzet. De kans dat je een sectie van Nederland wint is aanwezig. In 2011 was er slechts 1 Nederlandse deelnemer (Nico, PA0MIR), hoog tijd daar verandering in te brengen.
Afdeling Kanaalstreek
Om het maken van Qso’s te stimuleren leek het mij leuk om hier met onze afdeling aan mee te doen. Wie werkt de meeste landen het komende jaar. De DX-marathon is ook voor N amateurs prima geschikt omdat de meeste landen te werken zijn op 20 en 40 meter. Ieder begint aan het begin van het jaar met nul en er zijn geen QSL kaarten nodig. Je log en het maken van geldige Qso’s zijn voldoende. Een leuk onderwerp op onze reflector of tijdens de komende afdelingsavonden om met elkaar over te praten. Dus wat mij betreft gaan we meedoen met een groot aantal deelnemers uit onze afdeling en gaan we een lokale competitie met elkaar aan. Wie doet er mee?
73′ Thomas PA1M
Bob Locher, W9KNI, was al bekend van het boek “The Complete DX’er”. Hierin beschreef hij de technieken om DX te werken en bovenaan de DXCC lijst te komen. Dit toen spotting nets en computers net in opkomst waren. In zijn nieuwe boek ‘A year of DX’ beschrijft hij hoe hij een jaar lang meedoet aan de CQ DX marathon. Hoe hij stations zoekt en werkt en welke ‘offers’ hij maakt om een goede score te bereiken.. en die vallen enorm mee! Beide boeken zijn te bestellen op http://www.idiompress.com/ en zijn geschreven in het Engels. De moeite van het lezen waard.